Menens!

Het gezicht van Menen in verleden, heden en toekomst.


11 maart - 3 september 2017
Stadsmuseum 't Schippershof, Rijselstraat 77, Menen

Menen, Lauwe en Rekkem veranderden grondig van uitzicht. De stadsplanning wijzigde, pleintjes verdwenen, nieuwe gebouwen rezen uit de grond.... Ontdek hier welke metamorfoses de stad en haar deelgemeenten de voorbije honderd jaar doormaakten. Maak kennis met de projecten die nu op stapel staan.  En droom mee over het toekomstige gezicht van de stad en haar deelgemeenten.

Menens! is een dynamische tentoonstelling. Nieuwe plannen en inzichten worden telkens toegevoegd. Spring dus geregeld eens binnen en volg de Metamorfoses van Menen op de voet.

Openingsuren: van woensdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.30 u. en op aanvraag via tschippershof@menen.be

Menen in de vorige eeuw

Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog kent Menen een aantal ingrijpende veranderingen. Denk aan de Leiewerken in de jaren ’20, ’70 en ’80 van de vorige eeuw, die nog steeds heel zichtbaar zijn in de stad. Maar denk ook aan de verloren gegane en bepalende pleinen, straten en gebouwen in alle deelgemeenten. En laat je ook meevoeren naar wat daar onlosmakelijk mee verbonden is: de sfeer van Menen, Lauwe en Rekkem van weleer.

Oproep!

Ook jouw foto kan deel uitmaken van de tentoonstelling. Heb jij sterke foto’s van Menen, Lauwe of Rekkem die kunnen passen binnen het thema van deze tentoonstelling? Dien dan digitaal foto’s in via deze link.
Of dien echte foto’s in, daarvoor ben je welkom aan het loket van CC De Steiger. De makers van de tentoonstelling zullen je contacteren als je foto gebruikt kan worden.
Ook andere ideeën of objecten zijn welkom! Neem daarvoor contact op met
tschippershof@menen.be.

foto's: collectie Eric Debeir

Menen vandaag

Menen is en blijft een historische grensstad. De vestingen van de 17de en 19de eeuw zijn nog zichtbaar op het stadsplan. Maar Groot-Menen is ook een moderne stad, waar geleefd en gefeest wordt. Dat ziet u boven. 

Menen morgen

Er staan nog heel wat grote inrichtingswerken en bouwprojecten op stapel in Groot-Menen. De verbreding van de Leie en de bijhorende nieuwe brug die het stadscentrum met de wijk De Barakken verbindt, is misschien het meest spraakmakende voorbeeld. Ook andere projecten ontdekt u hier. Grasduin door de plannen op het aanraakscherm.

Salon

In het Salon ligt heel wat informatie ter inzage. Verken rustig een aantal concrete projecten. Neem een kijkje in de infomappen over de toekomstige projecten, of lees meer over stedenbouw en ruimtelijke planning.

Utopie

Twee vragen die we u graag willen stellen: hoe zou Groot-Menen er in de (verre) toekomst kunnen uitzien? En of u een echte Menen-kenner bent ontdekt u via onze Menens!quiz.
 

Bezoek de tentoonstelling met een gids en trek daarna samen de stad in !

Zondag 30/04 - 14.00 - 17.00 u. - ‘Het Menen van weleer’ 
met bezoek aan de tentoonstelling ‘Menens!’ in ’t Schippershof en een 
gegidste stadswandeling aan de hand van oude foto’s.

Zondag 14/05 - 14.00 -17.00 u. - ‘Menen vandaag’ 
met bezoek aan de tentoonstelling ‘Menens!’ in ’t Schippershof en een
stadswandeling met gids.

Zondag 03/09 - 14.00 - 17.00 u. - ‘Toekomstig Menen’ 
met bezoek aan de tentoonstelling ‘Menens!’ in ’t Schippershof en een 
gegidste stadswandeling met bezoek aan en toelichting bij een aantal sites 
die het toekomstige gezicht van Menen zullen bepalen.

Start steeds om 14.00 u. aan Stadsmuseum ‘t Schippershof, Rijselstraat 77, Menen.
Maximum 25 deelnemers.
Inschrijven via toerisme@menen.be. 
€ 2,00 per deelnemer, ter plaatse te betalen. 

De tentoonstelling is gratis toegankelijk. 
Openingsuren: van woensdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.30 u. 
of op aanvraag via tschippershof@menen.be

Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met volgende partners en mensen:
Stadsmuseum ’t Schippershof / Stad Menen / Cultuurcentrum De Steiger / Stadsarchief Menen /  Dienst Ruimtelijke Ordening Stad Menen / Leiedal /  B2Ai / Inoforma Architecten / DB Architecten/ AGB Woonbedrijf Menen / Jan Yperman / Samenlevingsopbouw De Barakken /  Vont /  Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst Menen / Karel Waignein / Jean-Pierre Lepoutre / Nicolas Van Elslander /  Reinhart De Grendel / Heemkring Menen / De Figuranten / Fotofriends Menen /  Collectie Eric Debeir vzw Frank / Bibliotheek Menen / Dienst Toerisme Menen / Heemkring Menen-Wevelgem / Maurice Debusschere / De inbreng van de inwoners en verenigingen van Rekkem, Lauwe en Menen.