Anaïs Lesy: ‘Letting go of holding on’

  • Op maandag 14 maart 2022
  • tot donderdag 31 maart 2022

  • De Passage
  • Categorie: Fotografiecircuit
Anaïs Lesy: ‘Letting go of holding on’

De reeks ‘Letting go of holding on’ werkt rond angst. Sinds lang heeft Anaïs interesse in het thema en vooral in het grote taboe dat er rond hangt. 

Iedereen wordt geboren met angst,
heeft er mee leren omgaan, 
of leert het nog. 
Wat begon als een zoektocht naar antwoorden,
het vertellen van een verhaal,
evolueerde in vragen.   
Wanneer ik het niet had verwacht,
brachten de vragen mij terug naar ons.
En werden ze in alle stilte en op zijn tijd beantwoord.

Anaïs Lesy (°1995) studeerde af in 2018 aan Narafi. Momenteel volgt ze een verdere master opleiding in fotografie in Sint-Lukas te Brussel. Voor Anaïs is het belang­rijk om elke dag ‘momenten’ vast te leggen. Ze is altijd opnieuw onder de indruk van hoe licht, vorm en beweging iets kunnen creëren. Haar camera draagt ze overal met zich mee en puur intuïtief maakt ze beelden van alles wat ze interes­sant vindt en wat haar aandacht vraagt. Anaïs werkt ook graag met beelden die meerduidig zijn of toch deze illusie opwekken. De kijker wordt aangemoe­digd om de beelden te overdenken en eigen ideeën in de scènes te projec­teren. 

Anaïs werkt voorna­me­lijk analoog en experi­men­teert graag met vervallen filmrol­le­tjes. Hierdoor bestaat natuur­lijk het risico dat er niets op het beeld te zien zal zijn of dat het er helemaal anders uitziet dan gewenst. Echter blijft ze meestal verwon­derd door het onverwacht en boeiend resultaat. Doorgaans maakt ze gebruik van een midden-formaat camera, omdat ze met dit type camera haar beter kan concen­treren op het elimineren van objecten die storend zijn in een beeld. Omdat ook kleur een storende factor kan zijn, verkiest ze ze ook voorna­me­lijk zwart-wit beelden. In bepaalde reeksen - zoals ook in deze reeks - komt wel kleur voor maar dan op een heel subtiele manier en in eendui­dige kleurtonen. 

De reeks ‘Letting go of holding on’ werkt rond angst. Sinds lang heeft Anaïs interesse in het thema en vooral in het grote taboe dat er rond hangt. Het beginpunt van deze reeks was Wim, iemand die kampte met een angststoornis. De lange en interes­sante gesprekken met Wim brachten haar op een ander spoor: dat van haar eigen familie. In deze reeks combineert Anaïs portretten van haar ouders, broer en zichzelf met landschaps- en natuur­beelden.

Gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van CC De Steiger.