CON-FRONT

  • Op zaterdag 12 oktober 2019
  • om 20:15
  • De Studio
  • Categorie: Muziek
CON-FRONT

CON-FRONT is de vrucht van een jong internationaal gelegenheidscollectief, een artistieke creatie waar heden en verleden in elkaar klikken. CON-FRONT verbindt West-Europa met de Balkan. 
Het gedeelde Europese verhaal van Wereldoorlog I krijgt een hedendaagse audiovisuele interpretatie. De Grote Oorlog woedde over het hele Europese continent. Overal langs de frontlijn vinden we dezelfde geaccidenteerde landschappen terug, bevolkt door mensen en hun verhalen. 

Oorlog is van alle tijden. De geschiedenis herhaalt zich, vaak tot in een trieste absurditeit. 
CON-FRONT vertelt met muziek en beeld het universele en internationale relaas van burgers die getroffen door conflict gedwongen hun heimat moeten verlaten. De acht artiesten lieten zich tijdens residenties inspireren door de verhalen aan het oorlogsfront dat Europa 100 jaar terug van West naar Oost doorsneed. Maar ook door WOII, de Balkanoorlogen en de actuele vluchtelingencrisis die Europa nog steeds beroert.

Acht jonge Belgische, Franse, Sloveense en Noord-Macedonische pop- en rockmuzikanten en visuele kunstenaars creëerden onder leiding van de Belg Mathijs Bertel (Ansatz der Maschine) een compositie waarin beeld en muziek onlosmakelijk verbonden zijn. In tien bewegingen worden verschillende emoties, verbonden aan vluchten voor conflict, verkend. Historisch materiaal sluipt letterlijk de creatie binnen. CON-FRONT vervlecht subtiel field recordings, archiefbeeld en -geluid, animatie en video tot een beklijvend geheel, dat zich muzikaal laat labelen met postrock, electronica, neo-klassiek en filmisch.

CON-FRONT is niet alleen grensoverschrijdend maar ook grensverleggend. Breuklijnen vervagen, genres versmelten, individuele verhalen uit heden en verleden kristalliseren tot een pijnlijk 
universeel geheel. De geschiedenis kolkt onverstoord verder, wat voorgoed verleden leek is 
morgen misschien terug brandend actueel. 

De voorstelling wordt voorafgegaan door een inleidend gesprek en een screening van de 
documentaire door Chiara Caterina die het creatietraject in beeld bracht.

TIMING:

20u15-20u30: Inleidend gesprek met Piet Chielens (coördinator In Flanders Fields Museum), Dr. An Verelst (UGENT en coördinator RefugeesWellSchool) en Mathijs Bertel (artistiek coördinator CON-FRONT).

20u30: Hey Youth (Chiara Caterina volgde de artiesten een jaar lang en documenteerde het artistieke proces, 30’)

21u00: CON-FRONT-creatie (40’)


CON-FRONT is een coproductie van Muziekclub 4AD (België), Le Grand Mix (Frankrijk), 
Walk of Peace Foundation (Slovenië) en MKC (Noord-Macedonië)
Meer info op www.con-front.eu
Kaarten:  gratis, gelieve wel vooraf te reserveren via www.ccdesteiger.be
Buiten abonnement


 

Video's