Belle van Heerikhuizen: 'De Wereld & Ko'

  • Op dinsdag 5 november 2019

  • Theaterzaal
  • Categorie: Scholen
Belle van Heerikhuizen: 'De Wereld & Ko'

Een pleidooi voor fantasie, maar vooral voor de waarheid.

(5de en 6de leerjaar basisonderwijs)

De Grote Ko-show staat op het punt te beginnen. De camera draait en er klinkt een daverend applaus wanneer Ko de studio (zijn slaapkamer) binnen loopt. 

Dan volgt een wervelend rollenspel tussen vader en zoon, vol grappige types en scherpe vragen. Ze springen uit een vliegtuig, bestellen drie baby’s en beroven een bank. Maar Ko wil nu eindelijk wel eens weten wat er echt met mama is gebeurd. Papa durft het niet te vertellen en Ko fantaseert zijn eigen werkelijkheid bij elkaar. 

In ‘De wereld & Ko’ spelen papa en Ko wat er met mama is gebeurd of gebeurd zou kunnen zijn. Een verhaal over liefde en het kwaad, dapperheid en domme pech. Een pleidooi voor fantasie, maar vooral voor de waarheid. 

“De getalenteerde regisseur Belle van Heerikhuizen raakt de kern van een pedagogisch dilemma. (…) Minne Koole speelt weergaloos de jongen Ko, die erachter wil komen wat er met zijn moeder is gebeurd. (…) In Tijn Docter als weerspannige vader heeft hij een fijne tegenspeler. (…) Drummer en gitarist Mats Voshol voorziet de dialoog van spitsvondige hoorspelgeluiden.” (Volkskrant)

“Minne Koole legt een prachtige, soms weerbarstige jeugdigheid in zijn rol als Ko. Met een spannende combinatie van plezier en verbetenheid bijt hij zich vast in de rollen die hij speelt – en verliest daarbij geen moment het publiek uit het oog. Regisseur Belle van Heerikhuizen koos voor een energieke, open speelstijl die de kracht van de fantasie (...) steeds accentueert.” (Theaterkrant)

tekst: Gideon Samson 
regie: Belle van Heerikhuizen 
spel: Tijn Docter en Minne Koole     
muzikant: Mats Voshol
foto: Sanne Peper

Belle van Heerikhuizen is een jonge regisseur met een grote liefde voor taal en muziek. In 2016 studeerde ze af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Met haar afstudeervoorstelling ‘een lolita’ won ze de Ton Lutz Award. In haar voorstellingen behandelt ze donkere thema’s, die ze op een lichte, menselijke en invoelbare manier benadert. Gideon Samson, veelvuldig Zilveren Griffel winnaar, schreef deze theatertekst. Hij was genomineerd voor de Astrid Lindgren award 2018.

Praktische info:

  • speeldatum: dinsdag 5 november 2019 om 10.00 u. en 14.00 u.
  • zaal: theaterzaal
  • duur: ongeveer 75 minuten 
  • publiek: maximum 200 leerlingen per voorstelling
  • lesmateriaal: begeleidingsmap
  • prijs: 5,00 euro