De Mannschaft: Dethleff

 • Op donderdag 24 januari 2019

 • Theaterzaal
 • Categorie: Scholen
De Mannschaft: Dethleff

Voorstelling over twee verdwaalde zielen die samen de weg zoeken.

(5de en 6de jaar secundair)

Dethleff is een jongen met de lelijkste naam ter wereld. Hij is genoemd naar de caravan waarin hij verwekt is. Zijn vader heeft al lang een ander gezin en zijn moeder verhuist elke twee jaar, omdat ze nergens kan aarden. Dethleff moet mee. Altijd. Maar Dethleff kan ook nergens aarden, “Het is ne rare, ne stille, nen eenzaat,” zeggen de mensen. 
Hij woont sinds kort in een appartement, op het 14de verdiep, in een buurt waar hij niemand kent. 
Hij is het verhuizen beu. Hij is het moeten spellen van zijn naam beu, het alleen zijn, het uitgelach, het platzetten van de banden van zijn fiets, het verstoppen van zijn boekentas ... 
Hij wil niet meer verder en neemt de trap naar het 15de, het dak. 
Op het moment dat hij een stap te ver wil zetten, wordt er aan zijn mouw getrokken door Kayleigh, de zotte doos van het 13de verdiep. 
 
‘Dethleff’ is het verhaal van Dethleff, een jongen die het niet meer ziet zitten. En over Kayleigh, die ondanks haar hoogtevrees toch het dak opkruipt om een wildvreemde een helpende hand te reiken. 
Over twee verdwaalde zielen die samen de weg zoeken, over zelfdoding, over eenzaamheid en aan de rand staan, maar vooral over het leven. Kei-hard over het leven. Over T-shirts van Kurt Cobain, over de valversnelling, over uzelf dood snoepen, over eindelijk kunnen ademen en over plezier maken tot je bijna sterft van het lachen. 

De Mannschaft wil maatschappelijk relevante voorstellingen maken. Michai Geyzen en Stijn Van de Wiel vertellen verhalen over leven en dood, over pijn, liefde, bedrog, haat,… Ze doen dit vanuit hun fascinatie voor individuen die aan de rand van de maatschappij of daarbuiten zijn beland. Mensen die verstoten werden, die er zelf voor kozen op deze rand te gaan zitten of dit doen omdat ze denken dat het moet. 
Na ‘LIV’ (in 2017 in CC De Steiger te gast) maakt De Mannschaft zijn tweede jongerenproductie. Waar ‘LIV’ ging over kanker bij jongeren, zal ‘Dethleff’ gaan over zelfdoding bij jongeren. Alweer een beladen thema dat, ook nu weer zal behandeld worden met veel humor en met respect voor zij die er mee in aanraking zijn gekomen.

Concept, tekst en regie: Michai Geyzen en Stijn Van de Wiel
Spel: Jonas Vermeulen en Linde Carrijn 
Scenografie en kostuum: Laura Wallrafen
Lichtontwerp: Thomas Stevens
Communicatie: Dirk Vandervelden
Beeld: Charlotte Wouters
Coproductie: Arenbergschouwburg (Antwerpen)
Met steun van: C-Mine Cultuurcentrum (Genk) en de Warande (Turnhout)

Praktische info:

Speeldatum:
donderdag 24 januari 2019 om 10.15 u. en 13.30 u.

 • Zaal: theaterzaal
 • Duur: nnb
 • Publiek: maximum 250 leerlingen per voorstelling 
 • Lesmateriaal: begeleidingsmap (download ze hier)
 • Website:  www.demannschaft.be
 • Prijs: 6,00 euro (voorstelling) - 2,50 euro (workshop)
   


EXTRA:     
INHOUDELIJKE WORKSHOP OVER ZELFMOORDPREVENTIE

Ditmaal bieden we een workshop aan die voornamelijk focust op de inhoud. Dat heeft uiteraard alles met de thematiek van de voorstelling te maken. De mensen van De Mannschaft werken hiervoor samen met het Vlaams Expertisecentrum voor Suïcidepreventie (UZ Gent). Aangezien de workshop nog in ontwikkeling is, kunnen we nog geen concrete data afspreken. 
Je kan wel reeds aangeven dat je de workshop wil. Dan contacteren wij je persoonlijk voor de verdere afspraken.

Praktisch:
•    de workshop vindt plaats op school. Het precieze tijdstip wordt in overleg met de geïnteresseerde leerkrachten afgesproken.
•    de workshop duurt 50 minuten.
•     bij elke sessie moet een leerkracht aanwezig zijn
•     de deelnameprijs bedraagt 2,50 euro per leerling