De Toneelmakerij: 'Age of Rage'

  • Op maandag 7 oktober 2019

  • Theaterzaal
  • Categorie: Scholen
De Toneelmakerij: 'Age of Rage'

Een geëngageerde, urgente voorstelling over het opkomend nationalisme. 

(3de en 4de jaar secundair)

Een rauw toneelstuk, dicht op de huid van het publiek. Met in het middelpunt een ogenschijnlijk doorsnee, maar razend meisje. Waaraan in sneltreinvaart de mensen voorbij trekken die haar alleen maar kwader maken.

Er zit een meisje in een politiecel. Ze heeft - vindt ze zelf- nauwelijks iets gedaan, maar toch is ze naar de grond gewerkt, opgepakt en vastgezet. Terwijl: ze liet alleen maar zien dat ze boos is. Want ze heeft duizend redenen om boos te zijn, te beginnen met dat ze een meisje is. Ze is boos omdat je tegenwoordig bijzonder moet zijn. Omdat je ‘fierce’ en ‘independent’ moet zijn. Maar hoe kan je dat allemaal zijn vanuit een nieuwbouwwijk in een provinciestad met een witte vader en een witte moeder?

‘Age of rage’ gaat over de modder die we naar elkaar gooien omdat we van elkaar verschillen. Over dat we ons land in groepen verdelen: mannen, vrouwen, zwart en wit, links en rechts, millennials en babyboomers. Over dat we graag bij een groepje willen horen. En over meisjes, want die horen niet boos te zijn.

Regisseur Wieke ten Cate en schrijver Jibbe Willems nemen de groeiende groep jonge mensen met conservatieve, populistische sympathieën onder de loep. Waar komt hun woede vandaan? 

tekst: Jibbe Willems 
regie: Wieke ten Cate 
spel: Belinda van der Stoep, Frieda Barnhard en Chiem Vreeken 
dramaturgie: Paulien Geerlings 
scenografie: Studio Dennis van der Broeck 
foto: Jan Hoek

De Toneelmakerij maakt voorstellingen over een wereld die meerstemmig is en voor velerlei uitleg vatbaar. Het theater van de Toneelmakerij creëert een vrij gebied waar getwijfeld kan worden en waar iedereen – rijk, arm, hoog opgeleid, laag opgeleid, van Westerse bodem of met een cultureel diverse afkomst - zichzelf kan herkennen.De Toneelmakerij gelooft in de verbindende kracht van de taal. Met taal kan je elkaars verhalen aanhoren, begrijpen en bekritiseren. Toch weerspiegelen de voorstellingen ook het hybride karakter van het doelpubliek, voor wie het mixen van muziek, dans, film, mode, games, media en maatschappelijke actie dagelijkse kost is.

Praktische info:

  • speeldatum: maandag 7 oktober 2019 om 13.30 u. 
  • zaal: theaterzaal
  • duur: 75 minuten 
  • publiek: maximum 300 leerlingen per voorstelling
  • lesmateriaal: begeleidingsmap
  • website: www.toneelmakerij.nl
  • prijs:  6,00 euro