Maas theater en dans: 'Uniform'

  • Op dinsdag 3 maart 2020

  • Theaterzaal
  • Categorie: Scholen
Maas theater en dans: 'Uniform'

Een prikkelende, bij momenten spectaculaire ode aan de meeloper.

(3de en 4de jaar secundair)

Wat is de kracht van het collectief in dit tijdperk van individualisme en zelfontplooiing? Gefascineerd door het fenomeen volksdansen vraagt Nastaran Razawi Khorasani zich in deze dansperformance af hoe de huidige mens vorm en inhoud geeft aan gevoelens van samenhorigheid. Vier individuen doen een poging om hun eigen identiteit af te leggen en op te gaan in de groep. De alledaagse handelingen van de vier vloeien langzaam over in een volksdans. Lukt het hen zichzelf te vergeten? 

‘Uniform’ ging in première op festival Oerol 2018 en werd daar zeer enthousiast onthaald:

“Fascinerende synthese van allerlei volksdansvormen, meeslepend en vol energie. De climax is een hallucinerend, vermenigvuldigend spel met spiegels. Het collectief is groter dan de som der individuen.”  (Dagblad van het Noorden).

“Een opzwepende performance (…) Op intelligente wijze zet Khorasani dans, kostuums en de geniaal opgebouwde muziek van Jimi Zoet in om te onderstrepen dat gedeelde gedragingen uit vele verschillende bronnen ontstaan en vaak invloeden van verschillende (sub)culturen in zich dragen. Het is de grote kracht van Uniform dat de voorstelling tot het einde toe zo weerbarstig blijft. Wat voor de een een idealistische volksbeweging is, is voor de ander een hersenloze, gevaarlijke massa. Khorasani’s prikkelende voorstelling laat beide interpretaties naast elkaar bestaan.” (Theaterkrant).

Nastaran over ‘Uniform’: “We leven in een sterk geïndividualiseerde wereld en zijn voortdurend bezig met wie we zelf zijn, wat onze mening is. Dat is echt iets van deze tijd. Ik heb bewondering voor mensen die zichzelf durven te vergeten en helemaal kunnen opgaan in een groep. In Uniform doen we een poging om de afkeer van het ego te laten zien.”

van: Nastaran Razawi Khorasani
met: Nastaran Razawi Khorasani, Laurence Roothooft, Art Srisayam en Tijmen Teunissen
muziek: Jimi Zoet
kostuums: Nicky Nina de Jong
licht: Marijn de Jong
dramaturgie: Tobias Kokkelmans
coaching: Moniek Merkx
in samenwerking met: URLAND
foto: Nichon Glerum

Het Rotterdamse Maas theater en dans maakt volwassen voorstellingen voor jonge mensen, fysiek, fantasievol en uitgesproken in alles. Maas ontregelt en verleidt met theater, dans, muziek, mime, film, animaties, techniek en veel meer. Nastaran Razawi Khorasani studeerde af aan de Toneelacademie in Maastricht als theater performer. Tot nu toe speelde ze o.a. bij Maas, het Ro theater en Productiehuis Rotterdam. Met haar eigen collectief KOBE maakt ze performances voor diverse scenes, van theater, museum, club tot festival. De voorstelling ‘Uniform’ kwam tot stand i.k.v. een nieuwe makers-traject.

Praktische info:

  • speeldatum: dinsdag 3 maart 2020 om 10.30 u. en 13.30 u.
  • zaal: theaterzaal
  • duur: 50 minuten
  • publiek: maximum 250 leerlingen per voorstelling
  • lesmateriaal: begeleidingsmap
  • website: www.maastd.nl  
  • prijs: 6,00 euro - 2,50 euro (inleidende workshop)