TG Vagevuur & Brussels Experimental: 'UB-29'

  • Op dinsdag 4 februari 2020

  • Theaterzaal
  • Categorie: Scholen
TG Vagevuur & Brussels Experimental: 'UB-29'

Beklijvend requiem voor een duikboot.

(5de en 6de jaar secundair)

31 december 1915: UB-29 loopt van stapel: duikboot in het Flandern Flotile van de Duitse vloot. Jonge helden duiken in het nieuwste monster van staal naar een plek in de geschiedenisboeken.
13 december 1916: UB-29 zinkt in de zanderige modder van de Oostendse kust om vergeten te worden. 22 bemanningsleden tellen de minuten af. 
September 2017: het wrak van de UB-29 wordt teruggevonden: alle luiken zijn nog dicht.

Met de muziektheatervoorstelling ‘UB-29’ nemen TG Vagevuur en Brussels Experimental de kijker mee in een intense gedachtentrip naar de laatste uren en minuten van de opvarenden. Jonge helden in hun metalen sarcofaag. Nog hooguit een paar minuten te gaan. 13 schrijvers gaven opnieuw een stem aan de vergeten jonge mannen, die droomden van heldendom, maar vastliepen in het zand voor de kust van Oostende. 3 acteurs brengen 13 van de personages tot leven. 9 zangers zingen bezwerende muziek. Het imposante decor trilt, zingt, rammelt, barst en worstelt mee.  

concept: Koen Boesman en Peter Spaepen
muziek: Peter Spaepen
regie: Koen Boesman
spel: Bert Verbeke, Jonas Leemans en Egon Schoelynck 
zang: Brussels Experimental o.l.v. Floris Lammens
tekst: Maarten Inghels, Sien Volders, Stijn Devillé, Freek Mariën, Anna Carlier, Carmien Michels, Peter Holvoet-Hansen, Dominique Collet, Marie Borremans, Hilde Van Malderen, Hanne Desmet en Lotte Lola Vermeer
decor: Ief Spincemaille
geluidsmachines:  Geert Jonkers
kostuums:  Jana Roos
historische dramaturgie:  Tomas Termote
coaching: Sybrand Van der Werf
met de steun van: De Grote Post, Vlaanderen, Stad Gent en Sabam for Culture

TG Vagevuur maakt voorstellingen voor jongeren en volwassenen. Ergens tussen het goed en het kwaad. Ergens waar de brute waarheid in de lach overvloeit. Een plek die niet echt bestaat, slechts ontsproten aan de fantasie van de mens, en toch de moeite om te onderzoeken. Dat is het vagevuur, daar maakt TG Vagevuur theater. Met een scherpe blik, een vormelijke theatertaal en sappige personages. Verhalen gedrenkt in de modder van het Vlaamse achterland. In die schone vuile taal met zijn schone vuile geschiedenis.
Van het schone, lichte dromen van verre landen tot de duistere krochten van de menselijke geest zoekt TG Vagevuur naar de aard van onze ziel. Een onderzoek dat u licht en luchtig wordt gepresenteerd. Verteerbaar en smakelijk, al ligt het af en toe ook een beetje op de maag.

Praktische info:

  • speeldatum: dinsdag 4 februari 2020 om 10.15 u. en 13.30 u.
  • locatie: theaterzaal
  • duur: 75 minuten
  • publiek: maximum 250 leerlingen per voorstelling
  • lesmateriaal: begeleidingsmap
  • website:  www.tgvagevuur.be 
  • prijs: 6,00 euro - 2,50 euro (inleidende workshop)