Theater Gnaffel: Gandhi

  • Op dinsdag 19 maart 2019

  • Theaterzaal
  • Categorie: Scholen
Theater Gnaffel: Gandhi

Muzikaal figurentheater over de dunne grens tussen idealisme en fanatisme.

(5de en 6de leerjaar basisonderwijs)

Kan koppigheid de wereld redden?

De negenjarige Charlie heeft er genoeg van: het geschreeuw en gescheld, op straat, op televisie en online, op school. Ze sluit zich op in haar kamer en weigert om nog met wie dan ook te praten. Pas als iedereen eerst eens luistert naar elkaar zal ze weer iets zeggen.

Het nieuws over het zwijgende meisje verspreidt zich razendsnel. Binnen de kortste keren staan er cameraploegen voor het huis. Aanhangers demonstreren in haar straat. Ze maken ruzie met de mensen van de buurt, die klagen over hun vertrapte voortuintjes. Dit was niet haar bedoeling. Bereikt ze het tegenovergestelde van wat ze wilde?

Op een avond verschijnt haar grote held Gandhi. Is het van het alleen zijn? Van slaapgebrek? Hoe dan ook, ze ziet hem. Hij staat lachend voor haar neus. De oude man juicht haar koppigheid toe, maar hij waarschuwt ook: eigenwijsheid zonder wijsheid is niets. Samen smeden ze een plan. Zal de wereld luisteren?

‘Gandhi’ is een voorstelling over de dunne grens tussen staan voor je overtuiging en staan op je strepen. Tussen idealisme en fanatisme. Gnaffel laat kinderen kennismaken met Gandhi. Niet de halve heilige die de geschiedenis van hem heeft gemaakt, maar de mens in al zijn grootheid en gebreken.

Theater Gnaffel maakt voorstellingen waarin mensgrote poppen op magische wijze tot leven komen. De poppen staan naast de acteurs op het toneel als gelijkwaardige personages. Artistiek leider Elout Hol wil kinderen en volwassenen meenemen naar een andere werkelijkheid, waarbij hij op speelse en bezielende wijze de verbeeldingskracht van jong en oud activeert. Met de poppen als krachtig theatraal middel worden grotere, universele thema’s herkenbaar gemaakt, integer en zonder oordeel. Elout Hol, die zelf ook poppen maakt, heeft een uitgesproken speelmethode en theatertaal ontwikkeld. De interactie tussen mens en pop is heel eigen; hartstocht en intimiteit zijn hierbij opvallende kenmerken. 

“Ik kan nog altijd getroffen worden door een pop. Tijdens het spelen kijk ik de hele tijd naar wat hij doet en word dan soms verrast door hoe hij kijkt of beweegt. Dat is ook het geheim van poppenspel. Als het goed gedaan wordt, worden de poppen volwaardige personages met een eigen wil en denkvermogen.”  (Elout Hol)

Tekst: Herman van de Wijdeven
Regie: Silvia Andringa
Spel en poppen: Mark Haayema en Elout Hol
Muziek en spel: David Schwarz (slagwerk en sitar)
Vormgeving: Udo Thijssen
Kostuums: Dorien de Jonge

Praktische info:

Speeldatum:
dinsdag 19 maart 2019 om 10.00 u. en 14.00 u.

  • Zaal: theaterzaal
  • Duur: ongeveer 60 minuten 
  • Publiek: maximum 200 leerlingen per voorstelling
  • Lesmateriaal: begeleidingsmap
  • Website: www.gnaffel.nl
  • Prijs: 5,00 euro