Theater Gnaffel: 'Gandhi'

  • Op dinsdag 14 januari 2020

  • Theaterzaal
  • Categorie: Scholen
Theater Gnaffel: 'Gandhi'

Muzikaal figurentheater over de dunne grens tussen idealisme en fanatisme.

(5de en 6de leerjaar basisonderwijs)

Kun je gehoord worden zonder te schreeuwen? 

De dertienjarige Charlie sluit zich op in haar kamer. Ze heeft genoeg van het geschreeuw en gescheld van haar ouders die op het punt van scheiden staan. Ze zijn zo druk met ruziemaken dat ze Charlie niet meer horen. Hun gezichten staan wel in luisterstand maar hun oren staan uit. Hoe kan ze de ruzies in vredesnaam stoppen? 

Dan verschijnt haar grote idool Gandhi; dé Indiase held in geweldloos verzet. Samen smeden ze een plan. Charlie start een hongerstaking. Pas als haar ouders beloven bij elkaar te blijven en écht naar haar te luisteren, zal ze opgeven. 

Charlie besluit haar actie te delen met de wereld. Wow … zoveel ‘likes’ heeft ze nog nooit gehad, haar post gaat compleet viraal. Binnen de kortste keren staan er cameraploegen voor haar huis die het nieuws over Charlie razendsnel verspreiden. Het loopt compleet uit de hand. Dit was niet de bedoeling. Bereikt ze nu wel wat ze wil? 

De voorstelling ‘Gandhi’ gaat over de dunne grens tussen staan voor je overtuiging en staan op je strepen. Tussen fanatiek zijn en je ideaal nastreven. Want wat moet je doen om écht gehoord te worden? Of is het soms beter iets toe te geven wanneer je iets voor elkaar wilt krijgen…? 

tekst: Herman van de Wijdeven 
regie: Silvia Andringa 
spel en poppen:  Aniek Stokkers, Elout Hol en David Schwarz 
muziek: David Schwarz 
vormgeving: Udo Thijssen 
kostuums: Dorien de Jonge 
stem vader en moeder: Rob Vriens en Silvia Andringa 
lichtontwerp: Berry Claassen 
techniek: Valentijn van der Mieden 
educatie: Marieke Braaksma

Theater Gnaffel maakt voorstellingen waarin mensgrote poppen op magische wijze tot leven komen. De poppen staan naast de acteurs op het toneel als gelijkwaardige personages. Artistiek leider Elout Hol wil kinderen en volwassenen meenemen naar een andere werkelijkheid, waarbij hij op speelse en bezielende wijze de verbeeldingskracht van jong en oud activeert. Met de poppen als krachtig theatraal middel worden grotere, universele thema’s herkenbaar gemaakt, integer en zonder oordeel. Elout Hol, die zelf ook poppen maakt, heeft een uitgesproken speelmethode en theatertaal ontwikkeld. De interactie tussen mens en pop is heel eigen; hartstocht en intimiteit zijn hierbij opvallende kenmerken. 

“Ik kan nog altijd getroffen worden door een pop. Tijdens het spelen kijk ik de hele tijd naar wat hij doet en word dan soms verrast door hoe hij kijkt of beweegt. Dat is ook het geheim van poppenspel. Als het goed gedaan wordt, worden de poppen volwaardige personages met een eigen wil en denkvermogen.” (Elout Hol)

Praktische info:

  • speeldatum: dinsdag 14 januari 2020 om 10.00 u. en 14.00 u.
  • zaal: theaterzaal
  • duur: ongeveer 60 minuten                
  • publiek: maximum 200 leerlingen per voorstelling
  • lesmateriaal: begeleidingsmap
  • website: www.gnaffel.nl 
  • prijs: 5,00 euro