20 jaar Amenra

  • Op zaterdag 19 oktober 2019
  • tot zaterdag 21 december 2019

  • Menen
  • Categorie: Specials
20 jaar Amenra

Het Kortrijkse post-metal collectief Amenra bestaat 20 jaar.
Amenra brengt samen met het cultuurcentrum in Menen een uitgekiend programma dat focust op vijf deelaspecten die de groep in de afgelopen 20 jaar gevormd hebben. 
Dat vertaalt zich in een artistieke tentoonstelling, een akoestisch concert, een vuurritueel op het Leie-eiland in samenwerking met Johan Tahon, twee dansvoorstellingen en een afsluitende concertavond.

De groep groeide sinds 1999 uit tot een live-fenomeen in binnen- en buitenland. Termen voor kenners van het genre, zoals sludge en doom, doen het uitgepuurde vocabularium van Amenra au fond intussen te weinig eer aan. Amenra gaat een pak verder en spreekt ondertussen een veel groter publiek aan dan enkel de diehard metal fan. 
In een kille, veelal van licht verstoken atmosfeer laten ze een muzikaal en visueel epos vol apocalyptische en (a-)religieuze symboliek op je oren en ogen los.


Een Amenra concert is een dreigende totaalervaring die je bij de keel grijpt, verbijstert, maar vooral verlicht en bevrijdt. Die intensiteit brengt de groep evengoed in een overweldigende versterkte als in een intieme akoestische bezetting.  Muziek, en kunst in het algemeen, is voor Amenra een verwerkingsproces. Hun eigen lijden kanaliseren ze tot een krachtbron. Een moment om afstand te nemen van tergende, innerlijke demonen. Een moment van troost ook, van heling en solidariteit voor al wie het nodig heeft. 

Die totaalervaring wordt niet alleen live, maar ook in hun video’s, artwork en all things Amenra steevast versterkt door een krachtige en herkenbare esthetische, beeldende omkadering. 
Die beeldtaal ontstond na samenwerkingen met kunstenaars uit het eigen collectief, de ‘Church of Ra’, maar ook met Belgische kunstenaars zoals Berlinde De Bruyckere, Michaël Borremans of (Menenaar) Willy Vanderperre.

Amenra werd zo heel wat méér dan alleen die intense live-band, ze ontwikkelden - en doen dat nog steeds - vanuit de praktijk een netwerk waarin ze met gelijkgezinde beeldende kunstenaars voor die versterkende esthetische laag zorgen.

Alle info en ticketlinks vind je op www.dekroone.be