Mad World#3

  • Op vrijdag 24 mei 2019
  • tot zondag 26 mei 2019

  • Categorie: Specials
Mad World#3

All it takes is one bad day. - The Joker

Voor Mad World #3 bundelen CC De Steiger en De Figuranten hun krachten. 
We hebben verschillende artiesten en gezelschappen geëngageerd om rond het thema MAD WORLD te reflecteren. Enerzijds door sterke producties te programmeren en anderzijds door artiesten uit te nodigen die met de spelers van De Figuranten een sociaal-artistieke co-creatie presenteren.

vrijdag 24 mei 2019 om 19.30 u. in CC De Steiger

toonmoment open atelier
MAD TOOK ME TO HELL (werktitel)


De Figuranten laten zich voor deze nieuwe creatie inspireren door het repertoire van drie coryfeeën uit de literatuur: Sara Kane, Virginia Woolf en Marguerite Duras. ‘Mad took me to hell’, zei Sara Kane. De wereld draait zot en als we de krant lezen of het nieuws horen, lijkt de hel soms griezelig dichtbij. Dichtbij voor de ene én verder weg dan ooit voor de ander. Is het glas halfvol of halfleeg?

Met onze spelers van het Open Atelier gaan we de teksten van deze drie ‘Grande Dames’ interpreteren en bewerken. Improvisaties bouwen rond liefde, dood en waanzin. Het thema hoop versus wanhoop exploreren.

Regie:  Team Figuranten
Met: spelers van het Open Atelier De Figuranten. Het Open Atelier is een artistieke broedplaats waar diverse participanten werken aan authentieke co-creaties

theater
KASK & nTGent: ‘4.48 Psychosis’


Jan Steen regisseerde twee versies van wat hij ‘een van de krachtigste toneelteksten van de laatste vijftien jaar’ noemt. De tekst is een bewogen en zinderende gedachtestroom die niet alleen de pijn en de angst om te leven verwoordt, maar evenzeer de liefde om te leven en het willen leven ter wille van de liefde bezingt. Sarah Kane schreef ‘4.48 Psychosis’ in een toestand van diepe depressie, een paar maanden voor ze op 28-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.  De twee identieke en toch heel verschillende versies worden als één geheel gepresenteerd. Ze zijn met elkaar verbonden en resoneren door in elkaar. De voorstelling wordt in het Engels gespeeld, in Kane’s originele versie.
“Waar Wildemeersch de poëtische schrijfster, de zieke vrouw en de wanhopige minnares in zichzelf laat ontwaken, vraagt Benjamin Cools haar ten dans. In zijn handen wordt 4.48 Psychosis een muziekpartituur waarvan hij elk woord wil proeven.” (Charlotte De Somviele, De Standaard)

Tekst: Sarah Kane - Regie: Jan Steen
Spel: Lien Wildemeersch en Benjamin Cools
Productie: KASK, School of Arts Gent, Corpus Ca. en NTGent
Foto: kurt van der elst
Engelstalige voorstelling

zaterdag 25 mei en zondag 26 mei 2019 om 13.00 u., 14.00 u., 15.00 u., 16.00 u. en 17.00 u. in in de Sint-Franciscuskerk, Ieperstraat 28, Menen

theater - installatie | voor iedereen vanaf 8 jaar
LOD muziektheater & hetpaleis | Inne Goris: ‘Huis’


Regisseur Inne Goris nodigt de toeschouwer uit in een huis. Met een koptelefoon op verken je iedere ruimte. Wie woont er? Wat doen ze? Wat denken ze?
‘Huis’ is een installatie-voorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar, geen traditionele theatervoorstelling dus, maar een groot huis waar je als bezoeker zelf op eigen tempo kan doorwandelen. Je krijgt bij het binnengaan een koptelefoon waarin een verhaal te horen is. Dat verhaal duurt 50 minuten. Kinderen horen de gedachten van de moeder, volwassenen de stem van het kind. Samen krijgen ze het volledige verhaal te horen.
“Huis is zeldzaam kostbaar theater dat je omhult als een tere cocon. Je mag wegzakken in de (visuele en verbale) schoonheid van een somber hoofd. Het is theater als pauze van het leven. Het is als vertoeven in een stil, donker huis waar je hoofd helder van oplicht. Wauw.” (Els Van Steenberghe, Knack Focus)

Concept: Inne Goris - Installatie: Stef Stessel en Koen Broos 
Tekst: Laura Broekhuysen - Compositie:  Wouter Snoei 
Muzikale leiding: Romain Bischoff 
Stem dochter (opname): Ella Voet 
Stem moeder (opname): Lotte Heijtenis 
Coproductie: Silbersee
Foto: Koen Broos

doorlopende installatie
Co-creatie Psychiatrisch Ziekenhuis 
H. Familie Kortrijk en De Figuranten


De Figuranten werken voor de tweede keer met de jongeren van PZ H. uit Kortrijk. 
Voor Mad World #3 werken ze aan een video-installatie rond het thema ‘METAMORPHOSEN’ van de Romeinse dichter Ovidius.

Regie : Tijs Verbrugge - Video : Tuur Uyttenhove

zaterdag 25 mei om 19.30 u. bij De Figuranten, Wervikstraat 209, Menen

theater
Yinka Kuitenbrouwer: ‘Kan dus niet’


Yinka Kuitenbrouwer is een jonge theatermaakster die in 2014 afstudeerde aan het KASK (Gent). Yinka zoekt in haar creaties steeds naar communicatie en confrontatie met haar publiek. Oprechtheid en directheid staan in haar maken en spelen centraal. Voor ‘Kan dus niet’ dompelde ze zich op intensieve wijze onder in de leefwereld van jongvolwassenen die kampen met psychische problemen. 
Op basis van het materiaal dat ze tijdens dit onderzoek verzamelde, maakte ze een documentair-theatrale voorstelling.
Kan dus niet gaat over de oneindige hoeveelheid werkelijkheden die wij construeren om het leven aan te gaan en de wereld tegemoet te kunnen komen. Over simpele zaken, over mens-zijn. Over dingen die niet bestaan maar wel werkelijk zijn, over dingen die zogezegd niet kunnen maar wel gebeuren. Over wat misschien niet kan, maar wel is.

Spel en creatie:  Yinka Kuitenbrouwer
Scenografie: Jelle Clarisse - Coaching: Sara Vertongen
Eindregie: Freek Mariën - Dramaturgie: Mieke Versyp
Foto: Michiel Devijver

toonmoment
YINKA KUITENBROUWER en De Figuranten


Naast de presentatie ‘Kan dus niet’, gaat Yinka in dialoog met bewoners van het psychiatrisch centrum O.L.V. / Menen. Yinka past haar eigenste werkmethode toe en gaat mensen van het centrum interviewen. Samen met spelers van De Figuranten gaat Yinka die interviews transformeren naar een toonmoment voor het publiek. 

muziek
Krankland + special guests: ‘Project Z: A tribute to Belgian outsider music’


Samen met enkele notoire gastmuzikanten ontleedt en herwerkt Krankland outsidermuziek. Dit project zal later als basis dienen voor een tentoonstelling in Museum Dr. Guislain.
Krankland komt niet alleen naar Menen, ze gaan hier in een voortraject ook aan de slag in samenwerking en met De Figuranten.

zondag 26 mei om 10.30 u.  u. in De Figuranten, Wervikstraat 209, Menen

BRUNCH

theater
Yinka Kuitenbrouwer: ‘Kan dus niet’

Toonmoment traject De Figuranten


Kaarten:   

 - een dagticket voor vrijdag, zaterdag of zondag kost € 15,00 - hiermee kan je ook gratis naar ‘Huis’ (mits reservatie) - op zondag is de brunch inbegrepen in de dagprijs
    - voor een combiticket (vrijdag, zaterdag en zondag) betaal je € 25,00, inclusief ‘Huis’ - inclusief brunch
    - een afzonderlijk ticket voor ‘Huis’ kost € 5,00
    - abonnementsprijs = ticketprijs
    - houders van UiTpas kansentarief hebben recht op een reductietarief
Organisatie: De Figuranten en CC De Steiger, m.m.v. Stad Menen