Magisch Menen

  • Op vrijdag 26 februari 2021
  • tot zondag 14 maart 2021

  • Stadscentrum Menen
  • Categorie: Specials
Magisch Menen

Het cultuurcentrum brengt tijdens Boulevard Polar samen met de stad en de inwoners licht en warmte in Menen. Van 26 februari tot en met 14 maart mag je dat heel letterlijk nemen.

Via videomapping worden drie historische gevels in het stadscentrum het decor van een indrukwekkende, artistieke film.

Een kleine tovenaar ontdekt tijdens de oogstrelende video’s vol verwondering nieuwe werelden. Ontdek hoe die er uit zien tijdens een sfeervolle avondwandeling die start aan het stadsmuseum (Rijselstraat 77). De wandeling brengt je na het museum naar het stadhuis (Grote Markt) en de Sint-Franciscuskerk (Ieperstraat).

Langs de feeërieke Oude Leielaan ben je na een klein uur terug bij het stadsmuseum. Laat je onderdompelen in het magische verhaal en geniet van een sfeervolle avondwandeling die de erfgoedlocaties met mekaar verbindt.

Dit project wordt gerealiseerd in samenwerking met Limen Visual en Urban Mapping (www.urbanmapping.eu).
Illustratie: Flint Visual Content

Van 26 februari tot en met 14 maart, elke avond vanaf 19u tot 22u. Gratis.
Maak de wandeling individueel of met je contactbubbel en vermijd samenscholing.
Traject: Startpunt: Stadsmuseum (Rijselstraat 77) > Rijselstraat > Grote Markt > Ieperstraat > Kapucijnenweg > Oude Leielaan > Stadsmuseum.

Stadhuis

Sinds de 16e eeuw staat in het centrum van de stad, op de Grote Markt, een vierkanten gebouwencomplex, met schepenhuis, lakenhalle, weeghuis, vleeshuis en belforttoren. De oudste vermelding van een schepenhuis dateert uit 1514. Op 10 augustus 1782 verleende de Oostenrijkse keizer Jozef II de toestemming tot de bouw van een nieuw classicistisch “Landhuys". Het moest dienen als vergaderplaats voor de baljuw en de schepenen van de Roede van Menen, als vergaderplaats van de stedelijke magistraat en als gevangenis en archiefbewaarplaats. Na de Belgische onafhankelijkheid deed het gebouw het stadhuis van Menen.
In de loop van de voorbije 240 jaar hebben verschillende gebouwen van het stadhuiscomplex meermaals een andere bestemming gekregen en ze werden dan ook vaak verbouwd.  De recentste renovatie van de gebouwen binnen het stadhuiscomplex werd in 2007 voltooid.

Sint-Franciscuskerk

De Sint-Franciscuskerk dateert in haar huidige vorm uit 1861 maar de geschiedenis van de kerk gaat verder terug. Waar nu de parking is, kwamen zich in 1603 de paters Kapucijnen vestigen. Ze bouwden een klooster en een kerk. Het hele complex werd bij het beleg van 1706 volledig vernield en vanaf 1710 weer opgebouwd. De Franse Revolutie betekende het einde van het klooster: de paters werden er met geweld uitgezet en de kloostergebouwen werden zowel voor burgerlijke als militaire doeleinden gebruikt. Door de groei van de stad en de stationswijk werd in 1873 de Sint-Franciscusparochie opgericht met als parochiekerk de vroegere kloosterkapel van het Kapucijnenklooster. In 2019 werd de kerk aan de eredienst onttrokken en krijgt ze een nieuwe socio-culturele herbestemming.

Schippershof

Het gebouw dat uit de 17e eeuw dateert, lag oorspronkelijk aan de oude brug over de Leie die naast de herberg stroomde (nu Oude Leielaan). Het Schippershof was in de 20e eeuw een druk bezochte afspanning op het kruispunt van de Leie en de baan Brugge-Rijsel waar men kon eten en slapen en die vierentwintig uur per dag open bleef. Veel aangemeerde schippers vertoefden er.
In 1986 kocht de stad Menen het verlaten pand om er een museum in te richten, om Menens kunstbezit van Georges Dobbels (1910-1988), Yvonne Serruys (1873-1953) en Alfred Wallecan (1894-1960) te exposeren en te bewaren. Het gebouw werd in 1991 beschermd als monument.