M/Wenen - The House of Opportunity

  • Op zaterdag 23 mei 2020
  • tot zondag 7 juni 2020

  • Cultuurcentrum, Stadsmuseum, Bastion 10
  • Categorie: Tentoonstelling
M/Wenen - The House of Opportunity

S.M.A.K. is te gast in Menen, en dit wel met een dubbelproject : een tentoonstelling met een selectie bijzondere werken uit de collectie van het S.M.A.K. met als titel The House of Opportunity én een tentoonstelling met voor de tuin ‘Bastion 10’ nieuw gerealiseerde werken, met als titel M/Wenen.

In navolging van de tentoonstelling ‘Ungenau’ (De Halle, Geel, 2016) en de tentoonstelling ‘Trust’ (Les Brasseurs, Luik, 2018) wordt een derde tentoonstelling samengesteld met een waaier van werken uit de collectie van het museum. Deze keer wordt de titel van de tentoonstelling The house of Opportunity ontleend aan de tekening van Michaël Borremans. Vanuit dit werk wordt een uitzonderlijk geheel van werken geselecteerd dat zich in zijn geheel laat lezen als een visueel essay waar de ontmoeting tussen de kunstwerken een kans (opportuniteit) biedt om een visie op beeldende kunst te verbreden en te nuanceren. Met werk van o.a. Michaël Borremans, Shikh Sabir Alam, Kurt Ryslavy, Urs Pfannenmüller, Robert Therrien, Gaston Bertrand en Anne-Mie Van Kerckhoven. 

Na de beeldententoonstelling ‘Bastion 10’ in 2017 wordt in 2020 de prachtige tuin in de Oude Leielaan opnieuw het natuurlijk kabinet waar zeven kunstenaars nieuw werk realiseren. De tuin als idylle, een plek om melancholisch te verwijlen onthecht van de feitelijke werkelijkheid, vormt de coulisse voor kunstenaars om op experimentele wijze de geconstrueerde natuur van de tuin te verkennen. Onder de deelnemende kunstenaars: Honoré d’O, Bart Lodewijks, Leyla Aydoslu en Henk Delabie.


Beide tentoonstellingen worden gerealiseerd in samenwerking met S.M.A.K. onder de leiding van 
Philippe Van Cauteren, artistiek directeur S.M.A.K.

In samenwerking met S.M.A.K. en Kunstenproject Bastion 10.
Met dank aan Ghislain Verstraete en Henk Delabie.

Foto: 
Michaël Borremans
The house of Opportunity (Rhönlandschaft)
18 x 25cm
mixed media op karton
2004
collectie S.M.A.K.