Ellis Meeusen & Bjarne Devolder: 'Faren'

  • Op vrijdag 26 mei 2023 om 20:15

  • in een trailer op locatie in Menen
  • Categorie: Theater
Ellis Meeusen & Bjarne Devolder: 'Faren'

In volle lockdown realiseerden we, samen met Ellis Meeusen en Bjarne Devolder, een bijzonder theaterproject. 

 Ellis herschreef de monoloog die ze als masterproef creëerde tot een voorstelling voor twee spelers. Plaats van de actie: een tot minitheater omgebouwde vrachtwagen. De voorstelling was in de lente van 2021 te zien in twee Menense scholen. Nu trekken we ermee door Vlaanderen en spelen we nog een allerlaatste reeks in Menen, waar het allemaal begon. 

Een jonge vrouw rijdt met haar lief naar het zuiden van Frankrijk, een rit die ze vroeger jaarlijks met haar gezin maakte. Herinnering en heden lopen door elkaar, terwijl ze de weg zoekt in een donkere nacht.

als andreas niet 
met fiets en al 
het huis dat ik bewaakte 
als een burcht 
was binnengestormd 
had ik hem er 
misschien wel nooit ingelaten 
uit schaamte 
of uit voorzichtigheid 
 maar hij was er 
en hij mocht blijven 
ik wou dat hij bleef 

Met ‘Faren’ schreef Ellis Meeusen een opmerkelijke en pakkende theatertekst, die ze samen met jong spelerstalent Bjarne Devolder brengt. Ze liet zich inspireren door de mythische liefde tussen Orpheus en Eurydice, maar vertelt een heel nieuw verhaal over mensen van nu. Een verhaal over reizen en sterfelijkheid. Over licht in het duister. Over omkijken en tegelijkertijd vooruit reiken. En over waar naartoe, als je niet meer voor- of achteruit kan.

‘Faren’ wordt gepresenteerd in een unieke setting: een tot minitheater omgebouwde trailer.

“Heen en weer tussen verleden en heden. In ‘Faren’ zijn het sprongen die je gretig volgt, en die je langzaam naar een heel herkenbaar verdriet brengen. Een mooie voorstelling die schommelt tussen monoloog en dialoog en een troostende schouder.”  (Fien Leysen, theatermaker)

Tekst: Ellis Meeusen
Spel: Ellis Meeusen en Bjarne Devolder
Geluid: Lucas Derycke
Techniek: Jan Dewyn en Franco Vandaele
Productie: CC De Steiger Menen i.s.m. Het Nieuwstedelijk
Met de steun van de Vlaamse Overheid
Met veel dank aan, Peter Anthonissen, Bart Bogaert, Kris Cuppens, Michael De Cock, Els Janssens, Isabel Leybaert, Yassine Ouaich, Sara Vertongen en Jan Van Camp

€ 15 - vriendenpas / -26j: € 11,50