Het Nieuwstedelijk: 'Vrede, liefde, vrijheid'

  • Op vrijdag 16 december 2022 om 20:15

  • Theaterzaal
  • Categorie: Theater
Het Nieuwstedelijk: 'Vrede, liefde, vrijheid'

Stijn Devillé, artistiek leider van Het Nieuwstedelijk, is heel erg geboeid door kantelmomenten in de geschiedenis. 

Eerder maakte hij voorstellingen over de financiële crisis, zijn nieuwe stuk speelt zich af aan  het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij focust niet zozeer op de zogenaamd grote figuren, maar vindt het net interessant om te kijken naar wie er in de coulissen deel uitmaakt van die geschiedenis. 

In de marge van de onderhandelingen van het Verdrag van Versailles ontmoeten drie mensen mekaar in een hotellobby in Parijs. De grote oorlog is achter de rug, de sfeer is uitgelaten: de twenties staan ready to roar.
De jonge, briljante econoom John Maynard Keynes - openlijk bisexueel in een tijd dat dat nog strafbaar was - is één van de onderhandelaars. Op een nacht valt hij voor de charmes van Lydia Lopokova, een ballerina van de Ballets Russes die in hetzelfde hotel logeert. Zij houdt een Afrikaanse man in het hotel voor een bediende. Die blijkt echter Charles D.B. King te zijn, gezant van Liberia, het enige vrije Afrikaanse land. King is dan ook de enige zwarte onderhandelaar op het congres. Er ontspint zich een gesprek over vrijheid. Waar ze alle drie naar op zoek schijnen te zijn.

“Een onvergetelijke rit” (Knack)
“Een portret van burgerwoede” (De Morgen)
“Dankzij de stomende soundtrack waan je je zelfs in een thriller”  (De Standaard)

Tekst en regie: Stijn Devillé
Spel: Michaël Pas, Prince K. Appiah en Clara Cleymans
Muziek: Geert Waegeman
Dramaturgie: Els Theunis, René Michaelsen en Jörg Vorhaben
Scenografie: Saskia Louwaard - Kostuum: Joëlle Meerbergen
Geluid: Stefan De Reese en Tom Buys - Techniek: Bernard Peeters, Viktor Thys en David Neumann - Productie: Ellen Haesevoets - Assistent regie: Lisa Passow - Decor: Bertil Brakemeier, Bregt Janssens en Wim De Jaegher
Een coproductie van Het nieuwstedelijk, Staatstheater Mainz en Theater im Bauturm Köln.
Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid en Gallop Tax Shelter.

€ 18 - vriendenpas / -26j: € 14,50
EXTRA: inleiding om 19.30 u.