Lien Thys & Tim Bogaerts: 'Riten'

  • Op vrijdag 10 maart 2023 om 20:15

  • De Studio
  • Categorie: Theater
Lien Thys & Tim Bogaerts: 'Riten'

Met ‘RITEN’ duiken Lien en Tim opnieuw in het oeuvre van cineast Ingmar Bergman. 

Lien Thys en Tim Bogaerts werkten voor het eerst samen tijdens Montignards#3, het ontwikkelingstraject voor nieuwe theatermakers bij Monty (Antwerpen). Filip Tielens (De Standaard) schreef over hun eerste voorstelling: “Thys en Bogaerts zijn nog maar net afgestudeerd, maar tonen in dit sprankelende duet hun spelerskwaliteiten. Ook de vorm is doordacht: wij bekijken hen vanop een tribune op de scène, terwijl zij de hele zaal bespelen.”

In ‘RITEN’ wordt een jong acteurscollectief in staat van beschuldiging gesteld. Een scène uit hun voorstelling wordt als ongepast beschouwd. Met een begeesterd plezier simuleren ze de ondervragingen, het proces en het op de vlucht zijn van een schijnbaar joelende menigte. Terwijl het publiek toekijkt als onderzoeksrechter, worden ze verschillende krachten in zichzelf gewaar. De kick en adrenaline van het fout zijn, maar net zo goed de angst om daadwerkelijk te provoceren. Wie ze zijn en wat er zich ooit in de bewuste scène heeft afgespeeld wordt steeds meer een troebele pap. Een horror spiegelpaleis waarin meerdere versies van één verhaal in het rond kaatsen.

Met ‘RITEN’ duiken Lien en Tim opnieuw in het oeuvre van cineast Ingmar Bergman. Eerder speelden ze al ‘Na de repetitie’, een voorstelling die in 2021 geselecteerd werd voor het Theaterfestival.  Ook nu weer zetten ze het scenario van de filmmaker stevig naar eigen hand. Spelend gaan ze op zoek naar een herinterpretatie die refereert aan de praktijken in het theater en de wereld ver daarbuiten. Gewapend met humor, durf en speelse erotiek maakt dit duo Bergman herkenbaar.

Naar: ‘Riten’ van Ingmar Bergman
Creatie en spel: Lien Thys en Tim Bogaerts 
Coaching: Willem de Wolf - Outside eye: Marie Pien - Lichtontwerp: Hanne Dick - Coproductie: Monty 

€ 15 - vriendenpas / -26j: € 1 1,50