Louis Janssens & Ferre Marnef (Desnor): Toverberg

  • Op donderdag 5 december 2019
  • om 20:15
  • Theaterzaal
  • Categorie: Theater
Louis Janssens & Ferre Marnef (Desnor): Toverberg

In het kader van internationaal kunstenfestival NEXT.

In 1824 gaat de Negende Symfonie van de Duitse componist Beethoven in première, met daarin de iconische woorden: ‘Alle Menschen werden Brüder’.
In 1924, honderd jaar later, publiceert de Duitse schrijver Thomas Mann ‘De Toverberg’.
In 2015, bijna honderd jaar later, zegt de Duitse politica Angela Merkel: ‘Wir Schaffen das’.

Met De Toverberg schreef Thomas Mann één van de grootste werken van zijn tijd, op een scharniermoment tussen een oude en nieuwe wereld. Het  verhaal is een haarscherpe analyse van de ideologische tegenstellingen van die tijd, van de impasse van de burgerij op de berg en het leven ‘daar beneden’. 
Ver verwijderd van het normale leven verzwelgt deze burgerlijke klasse in het leven daarboven, in een genezingsproces waar echter geen einde aan lijkt te komen. Bijna honderd jaar later zijn we opnieuw in een impasse aanbeland: nog nooit was de kloof tussen arm en rijk zo groot als nu, nog nooit hadden ‘zij die boven wonen’ zoveel meer dan ‘zij beneden’. 

‘Toverberg’ wordt geen boekbewerking of afrekening met Thomas Mann: het schrijft verder waar Mann geëindigd is. Met gevoel voor monumentaliteit wil Desnor een nieuwe berg naast De Toverberg van Mann zetten. Via deconstructie van het geschreven materiaal bouwen Louis Janssens & Ferre Marnef een nieuwe, eigentijdse ‘Toverberg’ als reactie op de tegenstellingen, vragen en problemen die deze tijd tekenen. Het werkproces rond ‘Toverberg’ maakt deel uit van Desnors volwassenwording, een zoeken naar het nemen van verantwoordelijkheid binnen theater: de zin voor burgerschap tonen op een meerstemmige en pluralistische manier. Het wordt een voorstelling als een Bildungsroman, niet geschreven vanuit een individueel, maar 
een gemeenschappelijk verhaal.

Louis en Ferre werken sinds 2012 samen als Desnor. Naast de voorstellingen die de KASK-alumni samen creëerden (o.a. ‘#BOS’ en ‘Galileo’), zijn ze geen onbekenden in hun solistisch parcours of als speler bij anderen. Net als in hun andere werken zal het bouwen, afbouwen, verplaatsen en verbeelden opnieuw een belangrijk onderdeel van de voorstelling vormen. In ‘Toverberg’ doen ze dat samen met Timo Sterckx (ook te zien in ‘#BOS’), Anna Franziska Jäger, Elke Huybrechts en Eva Dermul. Samen zoomen ze uit om de berg in haar geheel te kunnen bekijken, wetende dat een berg enkel bestaat bij gratie van het dal.

Van/met:  Ferre Marnef, Louis Janssens, Anna Franziska Jäger en Timo Sterckx
Dramaturgie:   Elke Huybrechts
Techniek:      Eva Dermul
Productie:  d e t h e a t e r m a k e r 
Coproductie:  deSingel, De Brakke Grond & 
Tweetakt Festival
In samenwerking met:  CAMPO
Met dank aan:  Willem de Wolf, Arne De Winde, Bart Philipsen, Simon Baetens & Helen van de Vloet 
Beeld:  Sigurdur Gudmundsson - Rendez-vous (1976), Courtesy of the artist and i8 Gallery
Kaarten: € 10 - € 8 met reductie - 8 -26 jaar