SKaGeN: 'Today, I kill you'

  • Op vrijdag 12 mei 2023 om 20:15

  • Brandweerkazerne, Rekkemstraat 64, Lauwe
  • Categorie: Theater
SKaGeN: 'Today, I kill you'

Bjarne Devolder is een talentvolle theatermaker/speler die we al een poosje volgen.

Begin 2021 werkte hij tijdens een residentie in CC De Steiger zijn voorstelling ‘Mijn Volk’ af. In diezelfde periode creëerde hij samen met Clara van den Broeck de dialoog ‘TODAY I KILL YOU’. Bjarne leerde Clara kennen op het Conservatorium van Antwerpen, waar ze opleidingshoofd is. 

Beide makers vinden elkaar in een affiniteit met de moederzoonrelatie. ‘TODAY, I KILL YOU’ vertelt een universeel verhaal, in een vorm die de complexiteit van die moederzoonrelatie in al haar aspecten weergeeft: de liefde, de erotiek, de woede, het zich willen verwijderen, het nooit van elkaar los geraken, het elkaar nodig hebben, de fantasmes die de relatie rijk is, de projecties, de taboes, het ongezegde, het teveel aan woorden, de zelfhaat en het narcisme.

De voorstelling speelt zich niet af in de beslotenheid van een theater, maar in een loods. Moeder en zoon zijn op weg met de auto. Ze raken hevig in discussie met elkaar. Ze houden halt om het uit te praten. Dat uitpraten duurt de voorstelling lang. In en uit de auto, niet wetend waar te beginnen, waar naartoe, waarheen terug te keren. Tot ze ergens geraken. De toeschouwer is daarvan getuige.

“Het resultaat is een ijzersterke dialoog tussen moeder en zoon op het scherpst van de snee. Pijnlijk herkenbaar ook hoe hard het er soms aan toe kan gaan tussen ouder en kind in een gesprek waar de verwijten naar elkaar geslingerd worden, maar waar je toch ook de band voelt tussen die twee die niet te doorbreken valt”. (****1/2 – Bert Hertogs, Concertnews)

Concept: Bjarne Devolder
Tekst, spel en regie: Bjarne Devolder en Clara van den Broek
Coaching: Valentijn Dhaenens - Bewegingsadvies: Karel Tuytschaever - Techniek en vorm: Jeroen Wuyts en Eric Engels - Productie: Delphine Lippens - Zakelijke leiding en coördinatie: Korneel Hamers
In samenwerking met De Studio en De Blikfabriek, Hoboken
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap
Met dank aan Rob De Graaf (tekstfragment) en Lucas Smolders

€ 15 - vriendenpas / -26j: € 11,50