Lezing Stefan Blommaert

  • Op maandag 14 oktober 2019
  • om 19:30
  • De Studio
  • Categorie: Vorming
Lezing Stefan Blommaert

De eeuw van Xi of de toenemende invloed van China

China is al lang niet meer alleen de fabriek van de wereld, maar domineert meer en meer het wereldnieuws

De groeiende Chinese aanwezigheid op alle continenten via overnames van bedrijven, infrastructuurwerken en inplanting van Chinese vestigingen (ook wel de Nieuwe Zijderoute genoemd), steekt velen de ogen uit. Chinezen kopen overal allerlei zaken op. Research en ontwikkeling floreren en bereiden het land voor op een duurzame of toch schonere toekomst. De Chinese leiders willen het land ook tot koploper in de ruimte maken. Daarnaast wil China ook meer en meer op cultureel en politiek vlak zijn stempel drukken én zijn militaire positie versterken. Van democratisering is intussen geen sprake, integendeel, de almacht van de communistische partij is onder Xi Jinping alleen maar sterker geworden. Mensenrechten en vrijheid van meningsuiting worden bedreigd, de controle op de media verhoogt.
Hoe ervaart de gewone Chinees dit alles? Wat betekent het voor de buurlanden? En wat moeten wij met deze toenemende invloed van China?

VRT-journalist en historicus Stefan Blommaert (°1958) specialiseerde zich in de geschiedenis en de actualiteit van Oost-Europa en de Balkan, en verlegde hierna zijn focus naar Azië. Van 2012 tot 2014 was hij de vaste VRT-correspondent vanuit Peking, en sindsdien is hij China van nabij blijven volgen.

Na de lezing wordt een fairtradedrankje aangeboden in de Bibliotheek waar de tentoonstelling ‘China, Mijn China’ loopt (samengesteld door Bert Seghers).

Datum: maandag 14 oktober om 19.30 u. in de studio
Organisatie: Wereldraad Menen, Davidsfonds Menen, Markant Menen, CC De Steiger en Vormingplus MZW
Tickets: € 7 (€ 5 voor studenten alsook leden van de organiserende verenigingen op vertoon lidkaart), fairtrade drankje inbegrepen