KVS & KRAPP - De Duivels

Aan het begin van de 17de eeuw wordt het Franse provinciestadje Loudun opgeschrikt door een golf van hysterie; de non Jeanne des Anges wordt beschuldigd van duivelse bezetenheid. De lokale autoriteiten vrezen voor een demon die ‘s nachts, met obscene motieven, het klooster onveilig maakt. Al snel krijgt men de progressieve en seksueel promiscue priester Urbain Grandier in het vizier. Met de aanklacht begint één van de meest beruchte heksenprocessen uit de geschiedenis. Loudun wordt omgetoverd tot een groots politiek theater, en zowel de nonnen als Grandier worden acteurs in een juridisch spektakel dat zich buigt over gloednieuwe maatschappelijke vragen. Is de bezetenheid van de zusters werkelijk een bovennatuurlijke interventie van het kwaad, of is het een collectieve aanklacht tegen hun eeuwenlange (seksuele) onderdrukking? Is Grandier schuldig, of slechts de zondebok van een snel veranderende wereld?

Krapp wil deze historische casus openbreken en gebruiken als grondstof voor een nieuwe theatervoorstelling. ‘De Duivels’ neemt zo de vorm aan van een theatrale rechtszaak, met het publiek als volksjury. Die publieksjury wordt geconfronteerd met een samenleving in geloofscrisis, wanneer angst en twijfel binnensijpelen in elke barst in de oude monolithische waarheid.

Net in deze tijd van grootse verandering — van wetenschappelijke revolutie, ontluikend verlichtingsdenken, groeiend atheïsme en feministische emancipatie — doemen de vergeten duivels weer op, sterker, machtiger én conservatiever dan ooit.


extra: inleiding om 19.30 door Mats Vandroogenbroeck

concept: Mats Vandroogenbroeck, Nona Demey Gallagher, Timo Sterckx (KRAPP)
spel: Mats Vandroogenbroeck, Timo Sterckx, Fleur Perneel, Matthias Van de brul, Maria Zandvliet, Fiene Zasada
tekst: Mats Vandroogenbroeck/ regie: Nona Demey Gallagher/ dramaturgie: Dina Dooreman/ kostuums: Eleni Ellada Damianou/ schildering: Emiel Vandekerckhove/ begeleiding: Valentijn Dhaenens/ affichebeeld: Anton Claeys/ productieleiding: Catherine Vervaecke/ technische productie en toneelmeester: Lieven Symaeys/ coproductie: Perpodium, Reiefestival/ met de steun van: De Grote Post, de Belgische Federale Overheid via Cronos Invest

Corealisatie Schouwburg Kortrijk

Locatie

Theaterzaal

Datum

19.01.2024 20:15-22:00 u
    21-02062023173648.png

Je hebt misschien ook interesse in

Abattoir Fermé - Alles gaat kapot

Abattoir Fermé - Alles gaat kapot

02.05.2025
20:15-22:00 u
Info

Colin H Van Eeckhout

Colin H Van Eeckhout

14.11.2024
20:15-22:15 u
Info