image

“Metal is veel meer dan rammen en roepen”

Sofie Engelen schuimt samen met Franky De Smet-Van Damme cultuurcentra af met 'The History of Metal'.

Met 'The History of Metal' spit Franky De Smet-Van Damme, opperhoofd van Channel Zero, de geschiedenis van de zware gitaren uit. Daarin wordt hij bijgestaan door Sofie Engelen, boegbeeld van Radio Willy. Verwacht geen discours vol theoretische disposés en chronologische opvolgingen. Integendeel. Samen grasduinen ze in de avonturen die ze tijdens hun rijkgevulde loopbaan zelf beleefden aan de hand van 25 bepalende nummers die ze met een steengoede- en harde band te berde brengen.

Bezoekers moeten zich dus niet verwachten aan meester Franky en juffrouw Sofie die de beginselen van de beenharde muziek uiteenzetten?

Sofie: Zeker niet! Je moet het zien als onze interpretatie van de geschiedenis van de metal. Doorheen de show nemen we de bezoeker mee door de verschillende decennia aan de hand van anekdotes.

Dankzij mijn radiowerk ontmoette ik heel wat legendarische figuren uit de metalwereld. Zo was er de ontmoeting met Ozzy Osbourne. Hij was wat ziekjes en zei met bibberende stem dat hij niet wist of hij zou kunnen optreden. Ik heb hem een knuffel gegeven en gezegd dat het wel goed zou komen. Hij heeft dan mijn leren jas binnenin getekend. Jaren daarna was ik dat vergeten en verkocht ik die vest op een rommelmarkt. Bij deze een oproep: Ik wil mijn vest terug!

Ook Franky zal wel enkele legendes tegen zijn leren gilet hebben getrokken?

Franky is een vat vol verhalen. De bescheidenheid zelve, waardoor je soms zou vergeten met welke wereldbands hij omgaat. Zo kwam hij goed overeen met Lemmy van Motörhead, die hij ontmoette in de legendarisch club The Rainbow in Hollywood. Maar er zijn ook verhalen over Manowar, waar hij het voorprogramma deed, over Pantera, waarvan de drummer een plaat van Channel Zero mixte, maar ook over bijvoorbeeld de Gentse Arlette Vereecke, die onder meer pr-manager was van Guns N’ Roses.

Een vrouw én dan nog een Belgische. Die worden al te vaak vergeten in de geschiedenis van de metal?

De vrouwen zijn alvast mijn input. Meer en meer vrouwen zijn een rolmodel geworden, waardoor dat evenwicht langzamerhand hersteld wordt. Denk maar aan Stefanie Mannaerts van Brutus. Hoeveel jonge meisjes zouden niet willen leren drummen door haar?

Ons land telt bovendien zoveel goeie bands. Groot in het buitenland, maar hier wat stiefmoederlijk behandeld. Ook West-Vlaanderen kan wel wat adelbrieven voorleggen. Amenra uit Kortrijk, Thurisaz uit Wervik, of Acid. Een speedmetalband uit Brugge die de eerste metalfrontvrouw ter wereld zou hebben gehad.

Aan leuke weetjes geen gebrek, maar bij metal draait het ook om de muziek. Die zal er ook te horen zijn?

Franky en ik worden begeleid door steengoeie band die een 25-tal nummers zullen spelen. Natuurlijk komen grote bands als Black Sabbath tot Led Zeppelin aan bod, maar we proberen van hen ook de minder bekende, maar toch bekend in het oor klinkende platen te spelen.

Het moet ook duidelijk worden dat metal niet zomaar wat rammen en roepen is. Grunten vraagt bijvoorbeeld een heel specifieke techniek en heel veel muzikanten zijn klassiek geschoolde talenten die technische dingen van het hoogste niveau uit hun instrument halen. Het publiek zal zeker weggeblazen worden. En, een primeur, ik zal zelf ook zingen. Of dat goed zal zijn laat ik in het midden.

Dat ontdekken kan op 7 oktober in CC De Steiger. Metal in een cultuurcentrum? Waarom niet?

Ik hoop dat er geheadbangd zal worden. We weten wel dat de metalfan zijn weg zal vinden naar de cultuurhuizen, maar hopen ook wel wat nieuwe zieltjes te winnen voor het genre. Zo kunnen we misschien nog wat vooroordelen uit de wereld helpen. Want, neen, ik eet geen vleermuizen als ontbijt. Metal heeft een stoer imago, maar eigenlijk is het een gemeenschap vol lieve mensen met een hart voor harde muziek.

Joerie Dewaegenaere

HISTORY OF METAL

zaterdag 7 oktober - 20.15

theaterzaal