In de coulissen

Vaak onzichtbaar voor het publiek maar bovenal onmisbaar voor het hele proces. De techniekers van ons CC zijn van alle markten thuis en hebben elk hun specialiteit. Van theater tot tentoonstellingen, polyvalent of net heel specifiek … We sloegen een babbel met techniekers Jan, Bram, Jeroen en Franco die samen met Christian, Niels en coördinator Wouter het technische luik van ons CC onder hun hoede hebben.

Een dag in het leven van een technieker: hoe ziet die eruit?

Er zit veel variatie in de job. Dat loopt van het klaarzetten van tafels en stoelen voor een plaatselijke vereniging tot de opbouw van een tentoonstelling of een complex lichtplan opstellen voor een theatergezelschap. De opbouw van onze festivals in openlucht in de zomer is ook altijd heel fijn om te doen. Een ganse omkadering in het Brouwerspark op touw zetten met enkel afbraakhout zorgt wel dat het nodige teamwork spontaan ontstaat.  Dat creatieproces is best boeiend. Je komt in het algemeen veel verschillende mensen tegen en die ontmoetingen zijn zeer uiteenlopend. De ene dag ben je bezig met Erik Van Looy, de volgende dag met het plaatselijk dansgezelschap. 

Welke talenten heb je zoal nodig om jezelf een goede technieker te noemen? 

Enkel met je technische kennis kom je er niet. Je moet ook kunnen communiceren en over een aantal sociale vaardigheden beschikken om het proces tot een goed einde te brengen. Goed problemen kunnen oplossen, al dan niet onverwacht, is zeker een must. Daarnaast is ook de nodige stressbestendigheid belangrijk. Tegen een bepaalde deadline erin slagen om samen iets op poten te zetten kan best intens zijn. De erkenning die je ervoor krijgt geeft wel de nodige voldoening in de job. Je pikt uiteindelijk ook al die voorstellingen en optredens mee, al is het natuurlijk in een andere context dan vanuit het publiek. 

Kunnen jullie nog op een andere manier naar een voorstelling kijken? 

Dat is heel moeilijk inderdaad. Een kleine storing in een speaker tijdens een optreden, dat kun je moeilijk niet meer horen. Dan sta je daar het hele optreden. Tijdens een theatervoorstelling denk je al gauw: ‘Oei, dat licht moest waarschijnlijk nog even langer uitblijven …’. Naar een show met de kinderen in Plopsaland levert dan weer leuke analyses op over hoe Samson zich voortbeweegt in zijn mandje. Je bekijkt een voorstelling door die beroepsmisvorming nu eenmaal veel meer vanuit de technische kant. 

Raken jullie wel eens aan de praat met een artiest? 

Zeker. Je zou denken dat je steeds over de praktische kant van de zaak praat, maar het gaat evengoed over de kinderen of andere zaken die je gemeen hebt. Met de techniekers die hier te gast zijn, ontstaan er ook goede contacten. Je wisselt kennis, maar ook verhalen uit. Je kent de gezelschappen ook na verloop van tijd. Het is uiteindelijk een kleine wereld. Je komt vaak dezelfde mensen tegen. Dat schept wel een band, techniekers onder elkaar. 

We ronden steeds af met de vraag naar een straf verhaal. Dat zullen jullie ongetwijfeld hebben? 

We zijn geregelde bezoeker van de Ecoshop hier recht voor de deur die allerhande tweedehands spullen verkoopt. Eén van de techniekers kwam op een dag terug met een opgezette vos. We besloten hem uiteindelijk een rol te geven in onze dagelijkse werking. Hij speelde bijvoorbeeld mee in al onze opnames tijdens de corona-periode, weliswaar mèt mondmasker. Tijdens onze laatste eindejaarsquiz voor het personeel en vrijwilligers kreeg hij een ereplaats op het podium, versierd met led lichtjes. We zien hem ook geregeld opduiken in de foto’s van de bluesoptredens omdat hij daar op het podium staat. Acteur Dimitri Leue heeft hem nog willen kopen, omdat hij een voorstelling in de maak had over Reinaert De Vos. Dat verzoek hebben we toch geweigerd.


De techniekers van het Steigerteam zijn: Christian Bonte, Jan Dewyn, Wouter Dumolein, Bram Swyngedauw, Franco Vandaele, Jeroen Verzele en Niels Wyseur.