image

Etude

12/09/2020 - 27/09/2020
Tuin Oude Leielaan 5 Menen

'Etude' is een residentieproject waar zeven kunstenaars nieuw werk in situ maken: Bart Lodewijks (i.s.m. Jan Kempenaers), Henk Delabie, Leyla Aydoslu, Rein Dufait, Nadia Guerroui, Philippe Van Snick en Koba De Meutter.

Curator Philippe Van Cauteren (Directeur S.M.A.K. Gent) beschouwt het project als een hommage aan recent overleden kunstenaar Philippe Van Snick, waarvan ook werk zal getoond worden. Tijdens een verblijf in Menen zullen de zeven kunstenaars in een uitzonderlijke parktuin, vlakbij het stadsmuseum, artistieke ingrepen creëren. De privé-parktuin laat zich kenmerken door een intieme monumentaliteit, een begrenzing door een Oude Leie-arm, wijngaarden, kazematten en historische vestingmuren.

De residentie wordt een artistiek onderzoek naar de plek of de meerwaarde van kunst in de romantische schoonheid van de parktuin. Welke toevoeging kan er gebeuren op een plek die zelf al bijna als 'kunstwerk' voldoet ? De vragen kunnen beantwoord worden door het project artistiek te benaderen als een oefening, een studie, of - met een muzikale term - een étude.

>>> De VRT kwam langs voor een uitgebreide reportage. Ontdek ze hier.

‘Etude’ opent en spoort gedeeltelijk samen met de looptijd van de collectietentoonstelling ‘The House of Opportunity’.

Tijdens de looptijd van Etude zijn er een aantal activiteiten (cirkelgesprekken, wandelingen, muziek, ...) in de tuin. Ze zijn allen voor iedereen gratis toegankelijk, na reservatie. Het aantal plaatsen is beperkt. Alles wordt steeds volgens de op dat moment geldende coronamaatregelen georganiseerd.

Praktische informatie:
Van 12 tot 27 sept. 2020, telkens woensdag tot en met zondag, tussen 14.00 en 18.00 u.
De opening vindt plaats op 11 september om 18.00 u.