Gebroed!

27/04/2018 - 28/04/2018
Tentoonstellingszaal

Als onderdeel van het kunstenfestival Gebroed tonen vier jonge kunstenaars nieuw werk dat ze na een maand residentie in CC De Steiger / Stadsmuseum ’t Schippershof maakten.

Gebroed! wil nieuwe makers kansen geven om hun werk te presenteren, maar ook om het te ontwikkelen. In de maand april geeft CC De Steiger de kans aan vier beeldend kunstenaars om een maand lang een residentie te doen in museum ’t Schippershof. De kunstenaars krijgen er een atelier, en worden technisch ondersteund bij het creëren van nieuw werk. De kunstenaars verblijven ook een maand lang in Menen en laten zich inspireren door de stad en omgeving. Na een maand presenteren ze dat nieuw werk samen tijdens het festival ‘Gebroed!’ in CC De Steiger.

image

Sam Scarpulla

Sam Scarpulla, Gentenaar met Italiaanse roots, houdt van muren schilderen en reizen. Als spilfiguur in het Gentse Kapow-collectief heeft hij kunstwerken in Marokko en Congo. Zijn werk is meestal speels met een vleugje kritiek. Recent werkt Scarpulla ook op kleiner formaat. Tijdens de residentie in Menen wil hij zich onder andere daar op toeleggen.

image

Cynthia Balassina

Van homo ludens satire prenten tot naderende apocalyptische allround schilderinstallaties met een vleugje mythologie: beeldend en performance artiest Cynthia Ballasina probeert haar werk geen grenzen toe te kennen. Zowel graffiti, olieverf, houtskool of een streepje 'bic' behoren tot haar creatietools. In een wereld vol zelf gewoven symboliek neemt ze je mee op een sferische reis.

Als geboren Menenaar werkt de 24- jarige Cynthia Ballasina multidisciplinair. Naast lesgeven in de stad van haar roots was ze onder andere ook twee maal het scenografisch oog voor het Menens stadsfestival Salto.

image

Bart Spitaels

In 2017 verbleef kunstenaar Bart Spitaels enkele maanden in zijn atelier omdat hij toen geen betere plek had om te wonen. Om zijn gevoel van dakloosheid te counteren startte hij met het tekenen van zeer gesloten architectuur die op een bunkerachtige wijze beschutting biedt door de vele daken en overkappingen over, naast, langs en rondom elkaar. De imaginaire architectuur met een geheel eigen vormtaal die Spitaels ontwikkelde, onder andere op basis van lange stadswandelingen, tekende hij op in een klein schetsboekje. Hij onderzoekt momenteel hoe hij die schetsen kan verwerken in nieuw werk op groter formaat, en zal dat idee verder ontwikkelen tijdens zijn residentie in Menen.

image

Catharina Dhaen

Catharina Dhaen studeerde schilderkunst aan KASK in Gent.

“Ze vergelijkt schilderen met een schaakspel: in een vooraf onmogelijk vast te leggen aantal zetten worden grenzen, vormen, kleuren, lagen, perspectief gezocht en onderzocht, aangezet, afgetast en weer aangepast,” schrijft Eline Jacobs van Collection Vanmoerkerke.

In 2017 zag je het werk van Catharina Dhaen onder andere bij Input/Output Brugge, het tuinfeest van Museum Dhondt-Dhaenens en op Art Rotterdam bij Gallery Sofie Van de Velde.