image

Lee Ranaldo: Lost Ideas

14/10/2017 - 17/12/2017
Stadsmuseum

Curator: Jan Van Woensel

Lee Ranaldo (New York, 1956) is vooral bekend als de voormalige gitarist van Sonic Youth, een experimentele noise-rock band uit New York die vooral in de jaren ‘90 internationale furore maakte. Ranaldo is echter ook een geschoold beeldend kunstenaar en maakt parallel met zijn muzikale carrière al jaren tekeningen, schilderijen, boeken, geluidskunstwerken, performances en video’s. Zijn oeuvre staat geheel in het teken van het ‘on the road’ zijn, soms hectisch en gejaagd, soms introspectief en melancholisch. 

In Menen presenteerde hij in samenwerking met curator Jan Van Woensel voor het eerst een retrospectieve die het beeldend werk dat hij sinds eind jaren ‘70 maakt overspant. Hij nam hiermee het ganse museum in.

Hier vind je een publicatie over de tentoonstelling, met onder andere een interview met Lee Ranaldo.

Foto-album (c) Reynhart De Grendel
Foto-album (c) Caroline Vandekerckhove

Ranaldo neemt je hieronder zelf mee op een rondleiding doorheen het museum:


Curator Jan Van Woensel geeft in onderstaande video een rondleiding op de tentoonstelling, vanuit zijn perspectief als curator:


Naast de tentoonstelling bracht Lee Ranaldo een live performance op de vernissage (13 oktober 2017).
Op 14 oktober was er het Lost Ideas Festival met verschillende bands, een geluidswandeling in de wijk De Barakken (‘Shibuya Displacement’) onder leiding van Ranaldo zelf en een zijtentoonstelling in CC De Steiger ‘Lost Posters’.
Het festival werd afgesloten met een soloconcert van Lee Ranaldo.
Zie hieronder voor video- en fotoverslagen van de tentoonstelling en alle zijprojecten in CC De Steiger, Stadsmuseum ’t Schippershof en in de stad.

Op de openingsavond gaf Lee Ranaldo een performance op de binnenkoer van het museum:


The Shibuya Displacement is een performance/geluidswandeling waarbij een groep participanten door een stedelijk gebied wandelt met boomboxes die een soundscape gecreëerd door Lee Ranaldo afspelen. De opnames bevatten geluiden die Ranaldo opnam op een treinperron in Shibuya, Tokyo. De groep wandelt omgeven door deze vervreemdende geluiden.

Ranaldo begeleidde de performance al eens in New York in 2006, op 14 oktober trok opnieuw een grote groep deelnemers met hem door de wijk De Barakken in Menen.

Lee Ranaldo doet een oproep naar deelnemers aan The Shibuya Displacement:


Aftermovie The Shibuya Displacement:


Het Lost Ideas Festival (14 oktober 2017) was een festival met performances door Yuri Landman, Slow Bear, Cult of Slaves, The Girl Who Cried Wolf en Lee Ranaldo.

Hieronder de aftermovie:


>>> De Standaard besteedde uitgebreid aandacht aan deze expo. Het artikel kan je hier lezen.
>>> Ook Humo sprak met Lee Ranaldo naar aanleiding van zijn komst naar Menen.