image

Rebel Lives

Het project ‘Rebel Lives’ vertelt een visueel verhaal over een Oegandese rebellenbeweging en de mensen die er deel van uitmaken.

Het Lord’s Resistance Army (LRA), een Oegandese rebellenbeweging onder leiding van Joseph Kony, ontstaat in de jaren 1980. Ze is vooral berucht om massale ontvoeringen van kinderen. Door het extreme geweld is weinig geweten over het leven in de groep. Het project ‘Rebel Lives’ vertelt een visueel verhaal over deze rebellenbeweging en de mensen die er deel van uitmaken.

Centraal staan een reeks recent ontdekte foto’s die door de generaals van de LRA zelf zijn genomen. Deze zijn over verschillende jaren verzameld door Kristof Titeca (BE, 1978), professor in conflictstudies. Hij heeft dit materiaal verder aangevuld met gevonden tekeningen, video’s en documenten die de foto’s in hun context plaatsen. Daarnaast reist hij samen met fotograaf Georges Senga (1983, DRC) naar Oeganda om de afgebeelde mensen opnieuw op te zoeken. Rebel Lives biedt inzicht in deze gelaagde geschiedenis, waarin de grens tussen daders en slachtoffers steeds vager wordt.

De tentoonstelling reisde na het FOMU onder meer naar New York, Genève en Kinshasa.

Meer info: https://rebellives.fomu.be/

"Rebel Lives toont overtuigend aan hoezeer gruweldaden mensenwerk zijn, en niet, althans niet alleen zijn ontsproten aan de geest van psychopaten en exotische sadisten."
De Volkskrant

Open op woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 18.00 u.
Gratis

Rebel Lives is een tentoonstelling van FOMU, het Fotomuseum Antwerpen.
Een organisatie van de Wereldraad en Stad Menen.