image

City Trip

05/12/2020 - 07/02/2021
Tentoonstellingszaal

De tentoonstelling ‘City Trip’ stelt de vraag of we dreigen los te komen of zelfs te vervreemden van de urbanisatie die onze omgeving typeert.

Dorp, stad of metropool: allen zijn vaak organisch gegroeid en op maat van de mens en diens netwerk gebouwd. Door de jaren heen zijn ze omgevormd tot een schijnbaar helder geheel, met regels maar ook fouten. Vaak grijs en overvol informatie zijn het urban jungles geworden waarin mensen dreigen te verdwijnen in een onnavolgbaar ritme of anonimiteit.

De taal van stadsontwikkeling en urbanisatie komt over als functioneel en logisch, terwijl we vaak niet stil staan bij hoe die taal dan precies ontwikkeld werd.

Heel wat grote steden worden de laatste decennia overspoeld door toeristen die aangetrokken worden door de sfeer of landmarks van steden. Sommige steden zoals Amsterdam, Venetië of Parijs zetten sterk in op city marketing net om die aantrekkingskracht te versterken, met gevolgen voor dat stedelijk weefsel. Niet zelden komen ze daar nu op terug, omdat ze een stuk van hun eigenheid dreigen te verliezen.

De tentoonstelling ‘City Trip’ stelt de vraag of we dreigen los te komen of zelfs te vervreemden van de urbanisatie die onze omgeving typeert. Of kunnen we toch nog de poëzie en verbeelding zien, zoals Monsieur Hulot in de film ‘Playtime’ van Tati? De kunstwerken flirten op ‘City Trip’ met de taal van de stedelijke ontwikkeling.

Sommige doen dat letterlijk als geconstrueerde installaties, anderen zijn poëtische reflecties op het thema. Samen vormen ze een nieuw stadsbeeld, een nieuwe, artistieke blik op onze directe omgeving.

Curator: Jonas Vansteenkiste

Kunstenaars:
Manon de Boer - Anouk De Clercq - Jonas Vansteenkiste - Lola Daels - Elias Cafmeyer - Conrad Willems - Dieter Van Caneghem - David Helbich - Koen van den Broek - Veerle Michiels - Kasper De Vos - Freddy Tsimba - Karl Philips

>>> Download hier de bezoekersgids.

Van woensdag tot en met zondag, van 14 tot 18 u.
Gesloten op 24, 25 en 31 december en op 1 januari.​

Bezoek de tentoonstelling virtueel!

Je kan City Trip ook virtueel bezoeken.
Een simulatie neemt je via tekst en beeld mee in de tentoonstellingsruimte.
Ontdek het hier!