AndCompany&Co - Land aller Kinder

Next-festival

De Berlijnse theatergroep andcompany&Co. ensceneert een ‘volwassenenspel voor kinderen’ vanaf 10 jaar, gebaseerd op ‘Kind aller Länder’, een boek dat Irmgard Keun in 1938 schreef. De Duitse schrijfster was toen op de vlucht voor de Nazi’s en verbleef een tijdlang in Oostende.

andcompany&co. vermengt het werk van Keun met persoonlijke verhalen van de spelers en met andere hedendaagse referenties. Op kinderlijk directe en humoristische wijze stellen de makers urgente vragen over vluchten en ballingschap en over mensenrechten in het algemeen.

Wat betekent het om kind van alle landen en dus van geen enkel land te zijn?

Het verhaal van het tienjarige hoofdpersonage Kully, die samen met haar ouders op de vlucht is voor de nazi’s, wordt aangevuld met verhalen van mensen die zelf als kind naar Duitsland emigreerden: schrijfster en performer Luna Ali vluchtte met haar familie van Syrië naar Duitsland en speelster Damon Taleghani ontvluchtte samen met haar ouders Iran. Twee tienjarige meisjes (Zümra Köseoglu en Rokia Karschnia) vertolken de zienswijze van Kully en houden de volwassenen een spiegel voor.

Het decorontwerp van de multidisciplinaire kunstenaar Hila Flashkes (Tel Aviv) doet denken aan de techniek die in pop-upkinderboeken gebruikt wordt. Reusachtige haaientanden domineren het podium en veranderen voortdurend van vorm: het ene moment zien ze eruit als een hek, het andere moment lijken ze de toetsen van een piano…

Duits gesproken – boventitels in het Nederlands

van en met: Luna Ali, Frédéric Bigot, Alexander Karschnia, Rokia Karschnia, Zümra Köseoglu, Nicola Nord, Sascha Sulimma en Damon Taleghani

concept en regie: Alexander Karschnia, Nicola Nord en Sascha Sulimma/ regie-assistentie: Alexander Jarewski/ tekst en dramaturgie: Alexander Karschnia, Nicola Nord en Luna Ali naar ‘Kind aller Länder’ van Irmgard Keun/ scenografie en kostuums: Hila Flashkes/ muziek: Sascha Sulimma en Fréderic Bigot &Co./ uitvoering scenografie: Christian Dillner/ uitvoering kostuums: Linda Tiebel/ technische leiding: Marc Zeuske

Land aller Kinder‘ is een productie van andcompany&Co. In coproductie met HAU Hebbel am Ufer, Künstler*innenhaus Mousonturm, FFT Düsseldorf en NEXT Festival.
Die Produktion wird gefördert durch den Hauptstadtkulturfonds, die Berliner Senatsverwaltung für Kultur und Europa und die Körber-Stiftung.
Corealisatie Schouwburg Kortrijk / Next

tickets: €15 - 13€ (reductietarief NEXT-festival) - 6€  (Vriendenpas/ -26 jaar)

Locatie

Theaterzaal

Datum

23.11.2023 20:15-22:00 u
    land-aller-kinder-web-2-at-alexandra-polina-24102023085832.jpg
    land-aller-kinder-web-7-at-alexandra-polina-24102023090543.jpg
    land-aller-kinder-web-1-at-alexandra-polina-24102023090628.jpg